SYMBOLISCHE SCHIKKINGEN IN DE 40-DAGENTIJD SYMBOLISCHE SCHIKKINGEN IN DE 40-DAGENTIJD
Voor de 40-dagentijd en Pasen volgen we de lezingen zoals die door het oecumenisch leesrooster worden aangereikt. Er wordt vooral de nadruk gelegd op de evangelielezing en de psalm van de zondag. Een pad door de woestijn. Welke uitdagingen kom je daar tegen? Voor welke wilde dieren, leeuwen en beren, ben jij bang? En wat zou je daarvan kunnen leren?
Let op de kleur rood: de geestkracht.
En het uitzicht in de verte: Jeruzalem. 

De symbolische schikking van de tweede zondag.
Op de weg door de woestijn komen we langs een berg. Boven de berg de wolk waaruit de stem van God klinkt: een wolk van witte bloemetjes. Bij de berg een enkele witte tulp: het stralende wit van Jezus. Het blad van de bloem als de vorm van biddende handen.
Van welk licht heb jij gedroomd? En hoe ben jij daarna verder gegaan?

De symbolische schikking van de derde zondag.
De veertigdagentijd in Tweestromenland: De derde zondag:
We lopen vandaag door een wijngaard. Prachtige struiken vol vrucht. Opeens staat daar een andere struik. Een vreemde eend in de bijt. Een vijgeboom. En dan ook nog een boom zonder vrucht...Wat gaan we hiermee doen? Oordeel en vonnis? Of geduld?

De symbolische schikking van de vierde zondag.
Op ons pad door de veertigdagentijd vandaag een vader met twee zonen. Hoe ziet hun relatie eruit? De jongste gaat zijn eigen weg, de wijde wereld in. En ontdekt in die verre wijde wereld de waarde van zijn familie. Hij keert om.
De oudste blijft trouw, werkt hard. Maar wordt dat gezien? Is zijn beloning daarnaar? En dan die vader: Hij hoopt op een goede band met beide zonen. De één is hij kwijt, en de ander? Is hij die ook uit het oog verloren?
Op ons pad zien we vandaag een wirwar van relaties en gebeurtenissen. De weg verloopt in cirkels. We lopen rondjes en komen niet verder. Of toch?
Kun je hier doorheen groeien? De klimop, symbool van trouw, stippelt de route voor ons uit....

De symbolische schikking van de vijfde zondag.
Een dramatisch verhaal vandaag: de gelijkenis van de onrechtvaardige pachters. Een verhaal over miscommunicatie, botsende visies, mensen in de ban van de macht. 
We lopen verder door de woestijn: zand,  stenen, stekels. Een enkele wijnrank, rode besjes (de kleur van het lijden) . Maar aan het einde van het pad de hoeksteen, en een klein licht. Zouden ogen geopend kunnen worden?

Het gebruik van de bloemen en kleuren zullen elke zondag uitgelegd worden en de uitleg is te vinden naast de schikking. De leden van Helleborus zijn altijd bereid tekst en uitleg te geven.
 
terug